Nowoczesne instalacje w obiekcie o niskim zużyciu energii. Przykład największego w Polsce budynku w standardzie NZEB - Figiel , Ewa; Leciej-Pirczewska , Dorota (INSTAL, 2019)
Obecnie w Szczecinie powstaje kompleks usługowy POSEJDON – największy realizowany w Polsce obiekt o niskim zużyciu energii (NZEB – Nearly Zero-Energy Building). Już teraz spełnia on bardzo restrykcyjne normy w zakresie zużycia energii, które będą obowiązkowe dla wszystkich obiektów, które uzyskają pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2021 r. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych, proekologicznych rozwiązań cały kompleks zredukuje emisję CO2 do atmosfery aż o ponad 70% w stosunku do takiego samego budynku zbudowanego w tradycyjnej technologii. Projekt obiektu został przedstawiony na 24. Konferencji Narodów Zjednoczonych w Sprawie Zmian Klima tu COP24 w Katowicach. Kompleks POSEJDON to wielofunkcyjny budynek składający się z nowoczesnej przestrzeni biurowej, centrum kongresowego, części handlowo-usługowej oraz dwóch hoteli. W artykule przedstawiono zastosowane w obiekcie nowoczesne instalacje, wykorzystujące odnawialne źródła enegii (energię promieniowania słonecznego oraz energię geotermalną). Budynek wyposażony jest w układ pozyskiwania energii dla potrzeb grzania i chłodzenia zrealizowany w oparciu o 48 pionowych wymienników gruntowych, umieszczonych w 300-metrowych odwiertach gruntowych znajdujących się pod płytą fundamentową. Ogrzewanie i chłodzenie przestrzeni biurowej zostanie zrealizowane za pomocą ponad 900 wysokosprawnych, inwerterowych pomp ciepła pracujących w układzie pętli wodnej (WLHP). Odwracalny obieg chłodniczy tych pomp pozwala na utrzymanie wymaganej temperatury w pomieszczeniu niezależnie od tego, czy wymaga ono w danym momencie grzania, czy też chłodzenia. Energia elektryczna niezbędna dla prawidłowego działania całego systemu będzie pozyskiwana przez 342 panele fotowoltaiczne umieszczone na dachu budynku. Rozwiązania zastosowane w „Posejdonie” można traktować jako zbiór dobrych praktyk w zakresie tworzenia budynków w standardzie NZEB.
Keywords: budynki NZEB; nowoczesne instalacje; efektywność energetyczna; energia odnawialna