Problematyka zjawiska suszy a systemy zaopatrzenia w wodę - Miszta-Kruk, Katarzyna; Kaznowska , Ewa (INSTAL, 2019)
Jednym z bieżących wyzwań w gospodarowaniu zasobami wodnymi jest nasilające się w ostatnich latach występowanie susz. Negatywne konsekwencje tego zjawiska dotyczą licznych aspektów życia i gospodarki. Długotrwały brak opadów oraz wysokie temperatury powietrza powodują pogarszanie się jakości wód i zmniejszanie ich ilości, możliwych do wykorzystania na potrzeby zaopatrzenia ludności. Dotyczy to wód powierzchniowych oraz poziomu wód podziemnych. W niniejszym artykule zaprezentowano problematykę oddziaływania zjawiska suszy na zaopatrzenie w wodę systemów wodociągowych, zauważalną szczególnie w małych i średnich miastach.
Keywords: susza; odpływ; zasoby wodne; system wodociągowy; wody podziemne; wody powierzchniowe; zaopatrzenie w wodę