Badania charakterystyki przepływowej dla modelowego zaworu kulowego - Gil, Stanisław; Wnęk , Mariusz; Łudzień , Robert (INSTAL, 2019)
W artykule opisano badania dynamiki charakterystyki przepływowej dla modelowego zaworu kulowego na stano wisku laboratoryjnym. W przeprowadzonych badaniach, wg wytypowanych procedur, wyznaczono wpływ prędkości napędu na rozważaną charakterystykę. Stwierdzono, że zastosowanie napędu „wolniejszego”, czyli o dłuższym czasie przejścia, zawęża charakterystykę w sensie zmniejszenia różnicy wskazań przepływu pomiędzy przebiegiem otwierania i zamykania zaworu. Dodatkowo wprowadzenie chwilowych zatrzymań napędu znacząco przybliża wskazania przepływu, aż do ich wyrównania dla przebiegu otwierania i zamykania. Zamiana aktuatora stałoprędkościowego na zmiennoprędkościowy znacząco poprawiłaby kształt charakterystyki przepływowej zaworu. W ustalonej procedurze badawczej rzeczywistej charakterystyki przepływowej, sprawdzono wpływ dynamiki prze twornika pomiarowego w przepływomierzu na przebieg tej charakterystyki. Wykazano, że im szybszy w działaniu jest przetwornik, tym bardziej przebieg rejestracji strumienia zbliża się do charakterystyki nominalnej zaworu.
Keywords: charakterystyka przepływowa; zawór kulowy; aktuator zmiennoprędkościowy