Tlenek grafenu – nanomateriał do wytwarzania półprzepuszczalnych membran - Bodzek , Michał; Konieczny , Krystyna (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono metody syntezy membran kompozytowych opartych na grafenie, ich właściwości i możliwości aplikacyjne. Omówiono również funkcje chemiczne i fizyczne pochodnych grafenu, które wpływają na efektywność odsalania wody i właściwości anty-foulingowe. Przedstawiono metody funkcjonalizacji grafenu i jego pochodnych, zwiększające stabilność warstwy aktywnej, retencję soli, przepuszczalność wody, oraz mechanizm transportu jonów i zmniejszania foulingu. Membrany wykonane z tych materiałów pozwalają na osiągnięcie znacznie wyższego strumienia wody/permeatu niż stosowane obecnie poliamidowe cienko warstwowe membrany kompozytowe.
Keywords: grafen; tlenek grafenu; procesy separacji; odsalanie; oczyszczanie wody i ścieków