Ewolucja norm badań odbiorczych kotłów wodnorurowych - Rataj , Zbigniew (INSTAL, 2020)
W artykule dokonano przeglądu norm badań odbiorczych kotłów wodnorurowych. Omówiono normę krajową PN-72/M-34128, normę DIN 1942 Pomiary odbiorcze kotłów parowych, Normę Europejską PN-EN 12952-15 Kotły wodnorurowe. Cześć 15 Badania odbiorcze, normę ASME PTC-4. Pokazano zmiany ewolucyjne wprowadzo ne w poszczególnych normach, związane z rozwojem konstrukcji kotłów i urządzeń pomocniczych. Podano kla syczną definicje sprawności kotła (metoda bezpośrednia i pośrednia). Zwrócono uwagę na istotę poprawnej definicji sprawności kotła, gdyż sprawność jest istotnym parametrem eksploatacyjnym i służy do oceny osiągów kotła oraz oceny zgodności parametrów i parametrów gwarantowanych w badaniach odbiorczych
Keywords: kocioł wodnorurowy; badania odbiorcze; warunki gwarantowane; warunki stanu ustalonego; wartość opałowa; ciepło spalania; sprawność cieplna; temperatura odniesienia; metoda bezpośrednia; metoda pośrednia; strumień energii doprowadzonej; moc cieplna; strumień energii wyprowadzonej; straty cieplne; osłona bilansowa; strumień energii dodatkowej; korekcja na warunki gwarantowane; niepewność pomiaru