Wpływ wyboru statystycznych danych klimatycznych na zapotrzebowanie energii do uzdatniania powietrza klimatyzującego - Kwiecień , Dariusz (INSTAL, 2020)
Zapotrzebowanie na energię do uzdatniania powietrza jest kluczowe do określenia efektywności energetycznej każdego projektowanego systemu wentylacyjnego i klimatyzacyjnego. Określa się je zazwyczaj w oparciu o dane klimatyczne, opracowane na postawie pomiarów wieloletnich, w postaci tzw. typowych lat meteorologicznych. Wybór danych źródłowych może skutkować znaczącymi różnicami w wynikach obliczeń. Zostało to potwierdzone w obliczeniach przeprowadzonych na podstawie danych uzyskanych z dwóch różnych źródeł. W artykule przedstawiono i przedyskutowano wyniki obliczeń zapotrzebowania na energię do uzdatniania powietrza dla kilku wybranych lokalizacji na terenie Polski. Uzyskane wyniki pokazują, że wybór statystycznych danych klimatycznych ma największy wpływ na obliczeniowe zapotrzebowanie energii do oziębiania powietrza, stosunkowo najmniejszy zaś na zapotrzebowanie energii do nawilżania.
Keywords: obliczenia energetyczne; typowy rok meteorologiczny; system wentylacyjny i klimatyzacyjny