Kalibracja modelu hydraulicznego sieci ciepłowniczej - Niemyjski , Olgierd (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono różne aspekty przeprowadzenia kalibracji modeli sieci ciepłowniczej. Szczególną uwagę zwrócono na kontrolę jakości danych, z których budowany jest model hydrauliczny. Często źródłem informacji o systemie ciepłowniczym są bazy danych systemów GIS. Zawierają one bardzo duży zakres danych, lecz dla celów obliczeń symulacyjnych nie są one wystarczające i należy korzystać z innych baz danych, charakterystycznych dla branży ciepłowniczej. Podstawowym kryterium poprawności kalibracji jest uzyskanie akceptowalnej zgodności między wynikami obliczeń a wynikami pomiaru ciśnienia w wybranych miejscach sieci ciepłowniczej. Na przykładzie modelu hydraulicznego strat ciśnienia w rurociągu ciepłowniczym przedstawiono przyczyny powstawania rozbieżności wyników obliczeń i rzeczywistych wartości parametrów wody. Zwrócono uwagę na konieczność przeprowadzenia weryfikacji danych opisujących model sieci ciepłowniczej zgodnie ze stanem rzeczywistym. Ma to szczególne znaczenie przy interpretacji obliczonych wartości ciśnienia wody w rurociągach.
Keywords: modelowanie sieci ciepłowniczej; kalibracja modelu hydraulicznego; obliczenia symulacyjne systemu ciepłowniczego