Badania porównawcze nasad kominowych na przykładzie TRN-150 i T-22 -160 - Deska, Adam; Rubnikowicz, Adam (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono porównanie wyników badań dwóch nasad kominowych: jednej z najczęściej stosowanych obecnie nasad kominowych TRN oraz wywietrzaka nowego typu T-22. Zaprezentowano schematy wywietrzaków, zakres przeprowadzonych badań oraz schemat i opis stanowiska badawczego. W opracowaniu przed stawiono metodę przeprowadzonych testów. Badania wywietrzaków przeprowadzono w płaszczyźnie pionowej i poziomej. Zaprezentowano wykresy podciśnienia w funkcji strumienia objętości powietrza wentylacyjnego. Przedstawiono również wyniki badań współczynników oporów miejscowych wywietrzaków. Wyniki pomiarów omówiono we wnioskach.
Keywords: wentylacja naturalna; wentylacja grawitacyjna; wywietrzaki