Dynamika przepływu powietrza przez klapę oddymiającą klatkę schodową w budynku średniowysokim - Bogusławska, Arleta; Brzezińska, Dorota (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono wyniki pomiaru przepływu powietrza wentylacyjnego w przestrzeni klatki schodowej średniowysokiego budynku LabFactor Politechniki Łódzkiej w różnych warunkach atmosferycznych. Realizowane badania polegały na pomiarze temperatury powietrza zewnętrznego i wewnętrznego oraz prędkości przepływu powietrza przez klapę dymową w czasie otwarcia klapy i drzwi zewnętrznych. W oparciu o uzyskane wyniki pomiarów przygotowano wykresy zmienności strumieni powietrza przepływających przez klapę w cyklu otwarcia, dla różnych temperatur powietrza zewnętrznego. Potwierdzono znaczącą zależność prędkości i kierunku przepływu przez klapę w zależności od różnic temperatur pomiędzy przestrzenią klatki schodowej a otoczeniem.
Keywords: wentylacja pożarowa; klatka schodowa; ciąg kominowy; oddymianie grawitacyjne; badania w skali rzeczywistej