Analiza zmian stężenia chloru wolnego oraz czasu zatrzymania wody w wybranej rzeczywistej sieci wodociągowej - Hołota, Ewa (INSTAL, 2020)
Przewymiarowane sieci wodociągowe, poprzez występujące w nich niskie prędkości przepływu wody, szczególnie narażone są na pogorszenie jakości wody przeznaczonej do spożycia. W pracy przedstawiono budowę i kalibrację modelu hydraulicznego wybranej rzeczywistej sieci wodociągowej i modelu jakości wody. Wykorzystując badania symulacyjne, dokonano analizy warunków pracy panujących w tej sieci oraz przedstawiono ich wpływ na jakość wody w kontekście zmian stężenia chloru wolnego.
Keywords: sieć wodociągowa; modelowanie; jakość wody