Skuteczność gaszenia za pomocą systemu mgły wodnej na przykładzie pożaru pianki poliuretanowej - Kraus-Namroży, Natalia; Brzezińska, Dorota (INSTAL, 2020)
Dookoła nas coraz więcej przedmiotów składa się z materiałów polimerowych. Ich właściwości podwyższają komfort codziennego życia. Niestety ze względu na swoją budowę są wspaniałymi paliwami. W artykule omówiono budowę pianek poliuretanowych wraz z opisem procesu ich gaszenia. Opisano przeprowadzone dwa badania polegające na gaszeniu próbek z pianki poliuretanowej dyszą mgłową spiralną i tradycyjnym tryskaczem. Artykuł zawiera także opis badań wykonanych przez innych badaczy oraz wnioski z przeprowadzonych badań własnych.
Keywords: pożar; instalacja gaśnicza; mgła wodna; tryskacz; pianka poliuretanowa