Osady i korozja w kotłach parowych. Wymagania co do jakości wody zasilającej i kotłowej. - Marjanowski, Jan (INSTAL, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problemów związanych z eksploatacją kotłów parowych o ciśnieniu roboczym do 20 barów. Omówiono przyczyny wytrącania się osadów kamienia kotłowego i korozji. Szczególną uwagę zwrócono na wymagania dotyczące jakości wody zasilającej kotły parowe, jak też na problem odsalania oraz oszczędności wody i ciepła
Keywords: woda; jakość; woda zasilająca; woda kotłowa; osad; kamień kotłowy; korozja; kocioł parowy