Bezpieczeństwo procesu ewakuacji w pomieszczeniach handlowych - Barański, Mariusz; Brzezińska, Dorota (INSTAL, 2020)
W artykule przedstawiono wyniki modelowania rozwoju pożaru i ewakuacji w pomieszczeniu handlowym w sytuacji zgromadzenia dużej liczby osób. Przeprowadzone badania polegały na określeniu wymaganego i dostępnego czasu bezpiecznej ewakuacji w kilku wybranych wariantach uwzględniających liczbę, szerokość i lokalizację wyjść ewakuacyjnych z pomieszczenia, a także liczbę znajdujących się w nim osób. W oparciu o uzyskane wyniki potwierdzono, że zapewnienie w pomieszczeniu handlowym parametrów przejścia ewakuacyjnego oraz wyjść ewakuacyjnych zgodnych z warunkami technicznymi nie zapewnia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Wykazano, że niezbędne jest wyposażenie obiektu w dodatkowe urządzenia przeciwpożarowe pozwalające na ograniczenie rozwoju pożaru, rozprzestrzeniania się gorącego i toksycznego dymu, a także pozwalających na lepszą organizację procesu ewakuacji.
Keywords: proces ewakuacji; droga ewakuacyjna; urządzenia przeciwpożarowe; wentylacja pożarowa