Rezystancja i impedancja falowa - Dwojak, Adam (INSTAL, 2020)
Pomimo zabudowanego systemu alarmowego, w zależności od właściciela, sieci preizolowane funkcjonują albo bez faktycznego nadzoru, albo nadzór opiera się na urządzeniach z pomiarem rezystancji izolacji. Sporadycznie, z reguły jedynie w firmach zorientowanych wykonywane są pomiary impedancji falowej, czyli reflektometryczne. A czasami są one pomocne w ocenie stanu izolacji. Rozważania w niniejszym artykule dotyczą zasadniczo systemu impulsowego bez wkładek filcowych, chociaż mogą mieć też zastosowanie w systemie rezystancyjnym.
Keywords: sieci ciepłownicze preizolowane; systemy alarmowe