Możliwości wykorzystania pośredniego chłodzenia swobodnego w wybranych miastach Polski - Zając, Agnieszka (INSTAL, 2025)
Konieczność ograniczania zanieczyszczenia powietrza i zapobiegania zmianom klimatycznym wpływa na decyzje o wprowadzaniu możliwie najbardziej czystych technologii w niemal każdej dziedzinie życia. Bardzo wiele z ostatnio publikowanych dyrektyw, komunikatów KPE i planów naprawczych dotyczy zmian i działań w sektorze budowlanym i instalacyjnym. To właśnie tu zauważalny jest ok. 35% udział w emisji CO2 i taki sam udział w światowym zużyciu energii. Odgórnie zalecane są zwiększenia w wykorzystaniu naturalnych i odnawialnych źródeł energii w instalacjach technicznego wyposażenia budynków kosztem odejścia od paliw kopalnych. Jedną z możliwości jest wykorzystanie energii powietrza zewnętrznego do pasywnego chłodzenia w instalacjach pośrednich, pracujących na potrzeby systemów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych, co opisano w poniższym artykule. Dla wybranych lokalizacji na terenie Polski przygotowano wykresy obrazujące potencjał użycia chłodzenia swobodnego (free cooling) przy różnych temperaturach pracy instalacji użytkowanej przez cały rok i w sezonie letnim od kwietnia do września w wybranych godzinach dziennych. Podano kryteria, które wpływają na zasadność wykorzystania chłodzenia pasywnego free cooling.
Keywords: free cooling; chłodzenie bierne; chłodzenie pasywne; agregat ziębniczy; ziębiwo; ziębnik; klimatyzacja