Ocena występowania punktowego i systemowego zanieczyszczenia bakteriami z rodzaju Legionella w instalacjach wodociągowych wody ciepłej - Matuszewska, Renata; Szczotko, Maciej (INSTAL, 2020)
Bakterie z rodzaju Legionella powszechnie występują w systemach dystrybucji wody, ale największe problemy sanitarne spowodowane są zasiedlaniem przez te drobnoustroje instalacji wodociągowych wody ciepłej. W ocenie ryzyka występowania bakterii z rodzaju Legionella w sztucznych rezerwuarach wody, wskazuje się na istotną rolę czynników środowiskowych takich jak obecność biofilmu, stagnacja wody, niskie stężenie środka dezynfekcyjnego, a przede wszystkim na temperaturę wody w zakresie od 20oC do 40oC. W artykule przedstawiono metodę oceny występowania punktowego i systemowego zanieczyszczenia instalacji wodociągowych wody ciepłej bakteriami z rodzaju Legionella, której podstawą było porównanie i analiza wyników badań próbek wody pobieranych metodą preflush i postflush.
Keywords: instalacje wody ciepłej; Legionella; ocena zanieczyszczenia