Badanie wielkości ładunku emisji spalin związków HF, HCl, CH4 dla kotłów wodnorusztowych typu WR – stan polskiego ciepłownictwa - Różycka-Wrońska, Ewelina; Wojdyga, Krzysztof (INSTAL, 2020)
Polska należy do największych użytkowników systemów ciepłowniczych w Europie, które wciąż w większości opalane są węglem kamiennym. W artykule opisano korelację pomiędzy emisją gazowych zanieczyszczeń powietrza i parametrami spalania węglowych wodnych kotłów rusztowych typu WR (WR-25, WR-10, WR-8M). Wielkości gazowych emisji zanieczyszczeń powietrza były mierzone podczas pracy kotłów w warunkach odbiegających od normalnych (rozruch, wygaszanie, zmiana obciążenia). Zaobserwowano negatywny wpływ związków, takich jak: HCl, HF, CO oraz NH3.
Keywords: emisja; kotły; ciepłownia; zanieczyszczenie powietrza; spalanie; węgiel; ogrzewanie