Oddziaływanie technik bezwykopowej odnowy przewodów kanalizacyjnych na środowisko - Kuliczkowska, Emilia; Kuliczkowski, Andrzej (INSTAL, 2021)
Zestawiono i dokonano analizy wpływu na środowisko oddziaływań występujących w trakcie stosowania bezwykopowych technik odnowy długo eksploatowanych, uszkodzonych przewodów kanalizacyjnych. Wykazano, że techniki bezwykopowe stanowią korzystną alternatywę dla technik wykopowych. Analizowane oddziaływania na środowisko dotyczą atmosfery, hydrosfery, biosfery, litosfery i antroposfery. Wskazano na różnice w klasyfikowaniu analizowanych oddziaływań oraz podano różne przykłady dokonywanych analiz tychże czynników, zarówno jakościowych, jak i ilościowych
Keywords: techniki bezwykopowe; odnowa; przewody kanalizacyjne; oddziaływania środowiskowe