Analiza budowy sieci gazowej wysokiego ciśnienia metodą wykopową i bezwykopową w aspekcie ekonomicznym - Kramża, Adam; Piechurski, Florian (INSTAL, 2021)
Budowa, rozbudowa i modernizacja gazociągów przesyłowych i dystrybucyjnych wysokiego ciśnienia ma kluczowe znacznie dla krajowego oraz międzynarodowego systemu dystrybucji gazu. Inwestycje w sektorze transportu gazu ziemnego wiążą się z dużymi nakładami pieniężnymi, materiałowymi i godzinami robót. Przedmiotem niniejszej pracy jest analiza budowy sieci gazowych wysokiego ciśnienia metodą wykopów otwartych i bezwykopową pod względem ekonomicznym. W opracowaniu ukazano opis przedmiotowych metod wykonania robót budowlanych z uwzględnieniem stosowanych materiałów, urządzeń technologicznych oraz organizacji pracy na placu budowy. Analiza przedstawia projekty budowy gazociągu wysokiego ciśnienia DN200 o długości około 1814 m w miejscowości Z oraz DN500 o długości około 312 m w M. Na podstawie warunków technicznych i wymagań projektowych wykonania inwestycji przedstawiono zestawienia materiałów i surowców, urządzeń i maszyn budowlanych oraz wymaganych roboczogodzin na potrzeby budowy w technologii wykopu otwartego oraz bezwykopowej. Po przedstawieniu kosztów inwestycji oraz czynników mających zasadniczy wpływ na termin wykonania sieci gazowych porównano oba systemy wykonania robót. W niniejszej pracy poruszono zależności pomiędzy technologią budowy gazociągu wysokiego ciśnienia w zależności od panujących warunków terenowych, założeń projektowych i długości odcinka sieci a efektywnością i kosztami wykonania robót. Znaczenie tychże czynników zostało podniesione, aby na etapie planowania i projektowania inwestycji wybierać bardziej ekonomiczną technologię wykonania budowy.
Keywords: sieć gazowa; budowa wykopowa; budowa bezwykopowa; analiza kosztów budowy