Parafina LTP 53/35 jako potencjalny materiał magazynujący ciepło (PCM) - Ksionek, Dariusz (INSTAL, 2021)
W artykule przedstawiono analizę możliwości wykorzystania parafiny LTP 53/35 produkowanej przez firmę Polwax pod kątem jej wykorzystania jako materiału magazynującego ciepło tzw. PCM. Badania wykonano przy użyciu różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC, która jest powszechnie wykorzystywana w badaniach materiałów PCM. Potencjał do magazynowania ciepła parafiny określono na podstawie porównania jej z wodą, która jest powszechnie używana w magazynach zarówno ciepła jak i chłodu.
Keywords: magazynowanie ciepła; magazyn ciepła; ciepło utajone; PCM; różnicowa kalorymetria skaningowa DSC; krystalizacja; topnienie