Efektywność wybranej instalacji dualnej wykorzystującej wody deszczowe w warunkach rzeczywistych opadów - Suchorab, Paweł; Iwanek, Małgorzata (INSTAL, 2021)
Artykuł przedstawia przykładową analizę efektywności ponownego wykorzystania wód opadowych z zastosowaniem instalacji dualnej w warunkach rzeczywistych opadów. Instalacja dualna została zaprojektowana dla budynku hotelowego i ma na celu zbieranie wody z dachu, magazynowanie jej w zewnętrznym zbiorniku i ponowne wykorzystanie do spłukiwania toalet. Efektywność instalacji dualnej sprawdzono poprzez przeprowadzenie symulacji numerycznej z uwzględnieniem opadu rzeczywistego o wysokości 1037 mm/rok, dla jednego roku hydrologiczne go (01.11-31.10). Analizę przeprowadzono w programie SWMM 5.1. Celem artykułu była odpowiedź na pyta nie, czy ścieki deszczowe zbierane z dachu hotelu podczas opadów wystarczają na pokrycie zapotrzebowania na wodę do spłukiwania toalet. Dodatkowo przeanalizowano poziom wody w zbiorniku gromadzącym wodę opadową oraz częstotliwość koniecznego dodatkowego zasilania zbiornika z instalacji wodociągowej. Uzyskane wyniki pozwoliły na zaproponowanie wymaganych usprawnień w instalacji dualnej w celu efektywniejszego odzysku wody, zwłaszcza przy bardzo nieregularnych opadach.
Keywords: instalacja dualna; opad rzeczywisty; gromadzenie wody deszczowej; efektywność odzysku wody deszczowej