Eksperymentalne wyznaczenie współczynników miejscowych strat ciśnienia w kolanach instalacyjnych 90 wybranego systemu wielowarstwowego - Grajper, Paweł (INSTAL, 2021)
Poprawne zaprojektowanie instalacji wodociągowej wymaga prawidłowego wyznaczenia wartości strat hydraulicznych na wszystkich jej elementach. W instalacjach tych najczęściej stosowanymi kształtkami są kolana, dlatego bardzo istotna jest znajomość rzeczywistej wartości ich współczynnika strat miejscowych ζ. W pracy przedstawiono metodykę oraz wyniki eksperymentalnego wyznaczania współczynnika strat miejscowych ζ kolan wybranego systemu AlPEX, stosowanych w instalacjach wodociągowych.
Keywords: instalacja wodociągowa; kolano 90o; współczynnik strat miejscowych ζ