Wybrane uszkodzenia długo eksploatowanych kamionkowych przewodów kanalizacji sanitarnej - Kuliczkowska, Emilia; Wijas, Katarzyna (INSTAL, 2022)
Celem artykułu jest porównanie wielkości i częstości występowania wybranych uszkodzeń liniowych i punktowych, obserwowanych w długo eksploatowanych kamionkowych przewodach kanalizacji sanitarnej podczas ich inspekcji telewizyjnych CCTV, wykonywanych w latach 1991 – 2000 oraz 2003 – 2017. Analiza dotyczy następujących uszkodzeń: osadu stałego, rys i pęknięć podłużnych, przerastających do wnętrza korzeni oraz ubytków fragmentów powłoki konstrukcji. Zestawiono przyczyny i konsekwencje pojawiania się tych uszkodzeń, a także zamieszczono opis metody dotyczącej ich oceny. Wskazano podobieństwa i różnice w występowaniu i wielkości analizowanych uszkodzeń
Keywords: kanalizacja; rury kamionkowe; uszkodzenia liniowe; uszkodzenia punktowe; analiza porównawcza