Wyznaczanie oddziaływania bezwykopowych technik odnowy przewodów kanalizacyjnych na środowisko - Kuliczkowska, Emilia; Kuliczkowski, Andrzej (INSTAL, 2022)
Analiza wpływu bezwykopowych technik odnowy przewodów kanalizacyjnych na środowisko umożliwiła ustalenie łącznie 15 interdyscyplinarnych czynników wpływających na atmosferę, hydrosferę, biosferę, litosferę i antroposferę. Niektóre z tych czynników są mierzalne, a inne niemierzalne. Zaproponowano podejście ilościowe, które w procesie decyzyjnym może łączyć czynniki mierzalne i niemierzalne. Umożliwia ono ilościową ocenę wpływu na środowisko różnych bezwykopowych technik odnowy i pozwala na uszeregowanie ich w kolejności od najkorzystniej szych do najmniej korzystnych pod względem ich wpływu na środowisko.
Keywords: techniki bezwykopowe; odnowa; oddziaływanie środowiskowe; kryterium oceny