Wybrane metody wspomagania pracy operatora systemu zbiorowego zaopatrzenia w wodę - Boryczko, Krzysztof (INSTAL, 2022)
Rola operatorów systemów zbiorowego zaopatrzenia w wodę jest kluczowa w kwestii bezpieczeństwa i ciągłości dostaw wody. Wszelkie narzędzia wspomagające jego pracę i proces podejmowania decyzji powinny być proste w użyciu i interpretacji. Metody drzew logicznych do analizowania przyczyn wystąpienia danego zdarzenia awaryjnego oraz analizy możliwych scenariuszy poawaryjnych są narzędziem intuicyjnym i dającym szybkie odpowiedzi. W pracy przedstawiono przykład aplikacyjny wykorzystania drzew logicznych do wspomagania pracy operatora dla wybranego systemu zbiorowego zaopatrzenia w wodę.
Keywords: drzewo zdarzeń; drzewo niezdatności; operator; systemy zaopatrzenia w wodę