Próba standaryzowania retencji zielonej wód deszczowych - Dąbrowski, Wojciech; McGarity, Arthur (INSTAL, 2022)
Najpierw przedstawiono cele, którym służy zielona retencja wód deszczowych. Następnie omówiono przyczyny niedowymiarowania kanalizacji deszczowej i ogólnospławnej, co tym bardziej czyni zieloną retencję pożądaną w terenach miejskich. Omówiono powody, dla których nie da się opracować prawidłowych wytycznych dotyczących wymaganych standardów retencjonowania wód deszczowych w oparciu wyłącznie o wymiary i przeznaczenie budynku bez uwzględnienia jego położenia względem sieci kanalizacyjnej, zagrożenia powodziowego i stosunków wodno-gruntowych. Przedstawiono propozycję postępowania w zakresie retencji zielonej do czasu zbudowania modeli optymalizacyjnych.
Keywords: infrastruktura zielona; ystemy kanalizacyjne; woda deszczowa; retencja