Analiza krytyczności elementów sieci wodociągowej na podstawie symulacji hydraulicznych z wykorzystaniem biblioteki WNTR - Antonowicz, Ariel; Urbaniak, Andrzej (INSTAL, 2022)
W artykule przedstawiono propozycję algorytmu określającego wpływ braku poszczególnych elementów sieci wodociągowej na jej prawidłowe funkcjonowanie. Na podstawie bazowego modelu hydraulicznego i danych konfiguracyjnych algorytm w sposób automatyczny tworzy zbiór modeli podrzędnych. Następnie po weryfikacji topologicznej modeli podrzędnych zostają uruchomione symulacje hydrauliczne, których wyniki zapisywane są bezpośrednio do wskazanego pliku CSV. Na podstawie wyników symulacji bazowej oraz wyników symulacji modelu podrzędnego algorytm wyznacza klasę ważności analizowanego elementu. Poprawność opracowanej i zaimplementowanej metody zweryfikowano na przykładzie niewielkiej sieci wodociągowej.
Keywords: EPANET; WNTR; analiza krytyczności; klasyfikacja elementów sieci wodociągowej; symulacje hydrauliczne