Występowanie i usuwanie PFAS z odcieków składowiskowych - Nowak, Rafał (INSTAL, 2025)
W ostatnich latach rośnie zainteresowanie nowo pojawiającymi się zanieczyszczeniami (EC – emerging contaminants), które stanowią poważne zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi. Do tej grupy należą per – i polifluoroalkilowe związki organiczne (PFAS), będące antropogenicznymi substancjami o wyjątkowej trwałości chemicznej, odporności na degradację oraz wysokiej mobilności w środowisku. Ze względu na te właściwości PFAS określane są mianem „wiecznych chemikaliów”. W pracy dokonano przeglądu literatury odnośnie występowania PFAS w odciekach składowiskowych. Przedstawiono metody ich usuwania oraz poddano ocenie skuteczność różnych technologii oczyszczania odcieków. Z porównania wynika, że konwencjonalne metody oczyszczania są w dużej mierze nieskuteczne w usuwaniu PFAS, przez co konieczne jest stosowanie dodatkowych procesów jednostkowych i zintegrowanych technologii unieszkodliwiania odcieków. Jest to kluczowe dla ograniczenia emisji PFAS do środowiska i minimalizacji ich szkodliwego oddziaływania.
Keywords: mikrozanieczyszczenia; PFAS; odcieki składowiskowe; składowiska odpadów