System tomografii elektrycznej (EIT) do monitorowania procesów transportu w instalacjach przemysłowych - Asendrych, Dariusz (INSTAL, 2025)
Monitorowanie procesów transportu w instalacjach przemysłowych ma kluczowe znaczenie dla uniknięcia problemów w utrzymaniu prawidłowości procesów i spełnienia wymagań technologicznych. Spośród różnych technik, Impedancyjna Tomografia Elektryczna (EIT) może być uważana za skuteczne narzędzie do diagnozowania warunków procesowych. Znajduje ona zastosowanie w przemyśle naftowym, przetwórstwie spożywczym, transporcie materiałów stałych i wielu innych. Wykazana została jej skuteczność w badaniu przepływów cząstek sedymentujących, zawiesin włóknistych i przepływów wielofazowych. Wśród zalet EIT można wymienić stosunkowo niski koszt, bezpieczeństwo użytkowania i mobilność.System EIT został opracowany w Instytucie Maszyn Cieplnych Politechniki Częstochowskiej. System wyposażony jest w 32 elektrody tytanowe zamontowane w ścianie kolumny o średnicy 25 cm. System akwizycji sygnałów sterowany oprogramowaniem LabView rejestruje napięcia, które są przetwarzane numerycznie w celu rekonstrukcji rozkładu przewodnictwa. Testy systemu EIT przeprowadzono z wykorzystaniem prostych konfiguracji. System EIT wykazał przydatność w badaniach przepływów wielofazowych. Jednakże system ten można łatwo dostosować do wielu innych zastosowań, w których może stanowić wydajne narzędzie wspomagające monitorowanie procesów.
Keywords: impedancyjna tomografia elektryczna; metoda elementu skończonego; przepływy wielofazowe; system monitorowania online