Monitoring jakości powietrza wewnętrznego w budynku biurowym - Figiel, Ewa; Leciej-Pirczewska, Dorota; Słowak, Karolina (INSTAL, 2025)
Aspekt jakości powietrza wewnętrznego znalazł szczególne umocowanie w aktualnej dyrektywie UE w sprawie charakterystyki energetycznej budynków (EPBD (2024/1275/UE), art. 13) . Jako kluczowe rozwiązanie techniczne, które jest niezbędne dla uzyskania i zachowania odpowiedniej jakości powietrza wewnętrznego, wskazuje ona na system monitoringu i regulacji parametrów składających się na tę jakość. Ustala, że systemy automatyki i sterowania budynków mają umożliwiać monitorowanie jakości środowiska wewnętrznego nie później niż do 29 maja 2026 roku. Analizatory jakości powietrza oparte na technologii radiowej pozwalające na łączność z Internetem (IoT) stanowią w tym aspekcie minimalnie inwazyjną alternatywę dla klasycznych systemów kablowych. Umożliwia ją dzięki tej funkcjonalności znaczną redukcję kosztów związanych z wyposażaniem budynków w systemy do monitoringu i regulacji jakości powietrza. Z tego względu do przeprowadzenia pomiarów stanu powietrza w przykładowym budynku niemieszkalnym o charakterze biurowo-usługowym celowo wykorzystano mierniki z czujnikami inteligentnymi (ang. smart sensors) oparte w komunikacji na technologii IoT. Urządzenia zostały wybrane na podstawie analizy danych technicznych udostępnionych przez producenta. Celem artykułu jest pogłębienie szczególnie aktualnej dyskusji na temat roli monitoringu jakości powietrza w pomieszczeniach w promowaniu zdrowego, energooszczędnego i produktywnego  środowiska wewnętrznego, poprzez zaprezentowanie przykładu dobrych praktyk w tym zakresie. Dokonano w nim także przeglądu literatury naukowej dotyczącej związku między jakością powietrza w pomieszczeniach i wentylacją, kładąc przy tym nacisk na negatywne skutki złego stanu powietrza. W artykule zaprezentowano przykładowe wyniki pomiarów jakości powietrza wewnętrznego przeprowadzonych w pomieszczeniu biurowym, które stanowią jedynie mały wycinek analizy stanu powietrza.
Keywords: jakość powietrza w pomieszczeniach; zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach; monitoring jakości powietrza; budynek inteligentny