Sterowanie zapotrzebowaniem węzłowym w systemach zaopatrzenia w wodę z wykorzystaniem algorytmu genetycznego - Bylka, Jedrzej; Bałut, Alicja; Brodziak, Rafał; Zakrzewski, Przemysław (INSTAL, 2022)
Zarządzanie systemem zaopatrzenia w wodę obecnie narażone jest na różne zagrożenia, a funkcjonujące sieci wodociągowe muszą spełniać szereg nowych dla branży warunków krytycznych, które należy identyfikować i uwzględniać w procesach eksploatacji. W artykule opisano podejście, które można zastosować w przypadku okresowego deficytu zaopatrzenia w wodę, poprzez sterowanie poborem w węzłach sieci wodociągowej. W artykule przedstawiono model matematyczny sterowanie sieci w celu zaspokojenia minimalnego wymaganego zapotrzebowania na wodę w przypadku niedoborów zasobów. W oparciu o studium przypadku prostego modelu hydraulicznego, zaimplementowano algorytm genetyczny w celu znalezienia optymalnych ustawień zaworów, które zapewniają minimalne zaopatrzenie w wodę w warunkach deficytu. Wyniki wskazują na ograniczenia i zalety związane z czasem wykonywania obliczeń. Ponadto w części poświęconej dyskusji wskazano kilka praktycznych aspektów takiego podejścia
Keywords: przerywane dostawy wody; optymalizacja algorytmem genetycznym; kontrola zapotrzebowania węzłowego; zarządzanie sieciami wodociągowymi