Analiza porównawcza typowych lat meteorologicznych Polski wyznaczonych na podstawie danych źródłowych z lat 2001-2020 - Narowski, Piotr (INSTAL, 2022)
W artykule przedstawiono wyniki analizy porównawczej dwóch parametrów klimatycznych nowych typowych lat meteorologicznych dla Polski obliczonych na podstawie dostępnych danych meteorologicznych stacji synoptycznych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej IMGiW oraz modeli powtórnej analizy wstecznej bazy danych ERA5 systemu Copernicus obejmujących lata 2001 – 2020 z danymi typowych lat meteorologicznych wyznaczonych na podstawie danych źródłowych z lat 1971-2000 dla wybranych sześciu stacji synoptycznych. Typowe lata meteorologiczne używane do chwili obecnej w Polsce w analizach energetycznych budynków zostały opracowane w 2004 r. na podstawie danych meteorologicznych IMGiW obejmujących lata 1971 – 2000. Dane źródłowe wykorzystane wówczas zawierały kilka podstawowych 3-godzinnych parametrów meteorologicznych oraz modelowane wartości natężenia promieniowania słonecznego pochodzące z nieopisanego modelu matematycznego. Prze biegi wartości w typowych latach meteorologicznych opracowanych w 2004 r. wielokrotnie poddawane były kryty ce, a w szczególności dotyczyło to wartości natężenia premiowania słonecznego. Dostępność nowych zbiorów danych meteorologicznych i klimatycznych oraz krytyczne uwagi na temat zbioru danych typowych lat meteorologicznych dla obszaru Polski wyznaczonych 18 lat temu spowodowały, że dane te należy uznać za nieaktualne. Artykuł przedstawia nowe typowe lata meteorologiczne wyznaczone dla obszaru Polski – TLM2000, dla których wykonano analizę porównawczą z danymi wyznaczonymi w 2004 r. oznaczonymi jako TLM1970.
Keywords: dane klimatyczne; symulacje energetyczne budynków; meteorologiczne dane synoptyczne; powtórna analiza wsteczna ERA5