Uszkodzenia i awarie rur GRP - Kuliczkowski, Andrzej (INSTAL, 2022)
Zestawiono najczęściej popełniane błędy na etapie instalowania rur GRP podając jednocześnie możliwe ich przy czyny oraz sposoby ich unikania. Zamieszczono przykład dotyczący możliwych uszkodzeń tych rur w oparciu o ich badanie techniką CCTV w jednym z polskich miast. Badania te zostały wykonane w dwu okresach, bezpośrednio po odbiorze i 14 miesięcy później. Inwestycja ta obejmowała odcinki przewodu kanalizacyjnego o średnicach 300 i 400 mm. Zamieszczono 7 zdjęć ilustrujących zaobserwowane uszkodzenia. Podano także inne przykłady awarii rur GRP, które stwierdzono zarówno w kraju, jak i za granicą.
Keywords: rury GRP; uszkodzenia; awarie; błędy