Przypadki procesów wyrównywania ciśnienia powietrza w komorach zbiorczych energooszczędnego zbiornika retencyjno-przerzutowego - Malmur, Robert (INSTAL, 2022)
Intensywne opady deszczu, a także szybkie topnienie śniegu, powodują często podtapianie terenów chronionych i przepełnianie istniejących sieci kanalizacyjnych. Sytuacje takie są uciążliwe dla mieszkańców, a także powodują znaczne straty materialne. Jednym z możliwych rozwiązań technicznych zapewniającym niezawodny odpływ ścieków do odbiornika jest przedstawiony w artykule energooszczędny zbiornik retencyjno – przerzutowy. Zbiornik retencyjno – przerzutowy ma za zadanie gromadzić odpowiednią ilość wód opadowych, a następnie przerzucić je do odbiorników wodnych, w przypadku, gdy nie jest możliwy ich odpływ grawitacyjny. Przerzut ścieków odbywa się poprzez zastosowanie układu sprężarek i odpowiednie połączenie układów tłoczących. Natomiast grawitacyjne odprowadzanie ścieków do odbiornika realizowane jest przez ich tranzytowy przepływ przez komory zbiornika. W artykule przedstawiono zasadę działania opracowanego przez Autora zbiornika retencyjno – przerzutowego w wersji energooszczędnej. Efekt energooszczędnego działania zbiornika uzyskiwany jest podczas procesu wyrównania ciśnienia powietrza w obydwu odciętych od atmosfery komorach zbiorczych zbiornika. W artykule przedstawiono dwa charakterystyczne przypadki procesu wyrównywania ciśnienia powietrza w komorach zbiorczych zbiornika w zależności od poziomu napełnienia w odbiorniku wodnym
Keywords: zbiorniki przerzutowe; retencyjne zbiorniki kanalizacyjne; przerzut ścieków; retencja; kanalizacja deszczowa