Zatapiana kopalnia rud metali jako źródło zaopatrzenia w wodę przemysłową - d’Obyrn, Kajetan; Postawa, Adam; Cień, Damian (INSTAL, 2023)
W artykule przedstawiono koncepcję zaopatrzenia w wodę przemysłową zakładów przeróbki rud cynku i ołowiu, należących do ZGH „Bolesław” S.A., w warunkach likwidacja kopalni „Olkusz – Pomorzany”. Konieczność zmiany źródła zaopatrzenia w wodę wynika z zaprzestania prowadzenia odwodnienia, które dotychczas dostarczało nie zbędne ilości wody. Autorzy proponują wykorzystanie otworów wentylacyjnych, odwierconych na potrzeby likwidacji kopalni jako otworów studziennych. Wykorzystane byłyby otwory OW-1, OW-2, OW-3 zlokalizowane w rejonie szybów „Chrobry” i „Bronisław”. Przewidywana maksymalna wydajność projektowanego ujęcia wynosi 60 m3/min, co zaspokoi zapotrzebowanie na wodę przemysłową. Wykorzystanie do celów technologicznych wód podziemnych zalewających wyrobiska i wypełniających lej depresji byłej kopalni uzależnione jest od jakości wody, w tym w szczególności od zawartości jonów siarczanowych.
Keywords: wody podziemne; kopalnia rud Zn i Pb; wykorzystanie wód kopalnianych