Ocena skuteczności różnych typów urządzeń przeznaczonych do oczyszczania powietrza w zakresie redukcji bakterii i grzybów w powietrzu wewnętrznym w warunkach rzeczywistych - Szczotko, Maciej; Orych, Izabela; Mąka, Łukasz; Solecka, Jolanta (INSTAL, 2023)
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań skuteczności działania trzech typów urządzeń służących do oczyszczania powietrza w zakresie redukcji ogólnej liczby bakterii i ogólnej liczby grzybów. Badane urządzenia wykorzystywały następujące technologie oczyszczania: Urządzenie A - generator zimnej plazmy oraz filtrację mechaniczną powietrza, Urządzenie B - wieloetapową filtrację mechaniczną oraz proces fotokatalizy, Urządzenie C - przepływową lampę UV-C i filtrację przez filtr węglowy. Ogólną liczbę mikroorganizmów przed włączeniem urządzeń, w trakcie ich pracy oraz po wyłączeniu oznaczono za pomocą metody zderzeniowej. Wszystkie analizy prowadzono w warunkach rzeczywistych - dla jednego z urządzeń była to sala wstępnej intensywnej terapii na oddziale szpitalnego oddziału ratunkowego, dla dwóch pozostałych pomieszczenia biurowe. Na podstawie prze prowadzonych badań stwierdzono m.in., że skuteczność oczyszczaczy powietrza w zakresie redukcji ogólnej liczby bakterii i grzybów zbadana w warunkach rzeczywistych była niższa niż skuteczność deklarowana przez producentów oczyszczaczy. Zastosowanie oczyszczaczy powietrza do poprawy jego mikrobiologicznej jakości wewnątrz pomieszczeń powinno być każdorazowo poprzedzone odpowiednim doborem urządzenia z uwzględnieniem para metrów pomieszczenia docelowego oraz liczby osób w nim przebywających.
Keywords: powietrze wewnątrz pomieszczeń; bakterie w powietrzu; grzyby w powietrzu; oczyszczacze powietrza; mikrobiologiczne zanieczyszczenie powietrza wewnętrznego