Analizy gospodarki obiegu zamkniętego jako element projektowania budynków zrównoważonych ze środowiskiem - Kosmalski, Jakub; Zwarycz-Makles, Katarzyna; Kurtz-Orecka, Karolina (INSTAL, 2023)
W artykule przedstawiono projekt koncepcyjny budynku mieszkalnego jednorodzinnego, spełniającego obowiązujący standard blisko zero-energetyczny (nZEB), w którym w fazie projektowania uwzględniono zasady gospodarki obiegu zamkniętego obejmujące kształtowanie architektoniczne, dobór rozwiązań konstrukcyjno-materiałowych oraz instalacyjnych.
Keywords: gospodarka obiegu zamkniętego; standard nZEB; budownictwo niskoemisyjne; budynki przyjazne środowisku