Zużycie wody w Rzeszowie w czasie transmisji telewizyjnych z meczów piłkarskich podczas Mundialu w Katarze 2022 - Rak, Janusz; Stręk, Magdalena; Ustrobiński, Marek; Potoczny, Robert; Szydełko, Dariusz (INSTAL, 2023)
W pracy dokonano analizy zużycia wody podczas transmisji telewizyjnych meczów piłkarskich. Przyjęto tezę, że wysokiej oglądalności meczów z udziałem reprezentacji Polski towarzyszy ograniczenie czynności bytowo gospodarczych mieszkańców, co wywołuje zmniejszenie zapotrzebowania na wodę. Analizie poddano 4 mecze reprezentacji Polski. Zużycie wody oceniano na podstawie kilku punktów pomiarowych usytuowanych w mieście Rzeszowie. Zaobserwowano znaczący spadek zużycia wody podczas transmisji telewizyjnych meczów piłkarskich.
Keywords: zużycie wody; transmisje telewizyjne; wydarzenia sportowe