Porównanie podejścia do zarządzania zasobami wodnymi w budynkach z wykorzystaniem systemów certyfikacji LEED, WELL oraz BREEAM - Stankowski , Tomasz (INSTAL, 2023)
W niniejszym opracowaniu dokonano przeglądu najbardziej popularnych w Polsce systemów certyfikacji budynków pod kątem redukcji negatywnego wpływu na środowisko naturalne – LEED, WELL oraz BREEAM. Porównano rzeczone systemy certyfikacji pod kątem zarządzania zasobami wodnymi w budynkach, wnioskując, że systemy certyfikacji LEED oraz BREEAM skupione są swoim zakresem głównie na aspektach ilościowych oraz technicznych, a system WELL na zarządzaniu parametrami chemicznymi oraz biologicznymi wody. Na podstawie dostępnych opracowań prawnych oraz naukowych dokonano przeglądu szans i zagrożeń dla rozwoju systemów certyfikacji budynków w Polsce.
Keywords: zielone budownictwo; certyfikacja budynków; LEED; WELL; BREEAM