Porównanie kosztów budowy sieci gazowych niskiego i średniego ciśnienia różnymi metodami - Piechurski, Florian; Spierewka, Magdalena (INSTAL, 2023)
Przeanalizowano koszty wykonania sieci gazowych dla czterech inwestycji metodą wykopową i bezwykopową. Z analiz tych wynika, iż dla większości metoda przewiertowa jest wyborem bardziej atrakcyjnym pod względem ekonomicznym. Całkowite koszty wykonania sieci gazowych metodą bezwykopową w 3/4 analizowanych przypadków są niższe i stanowią 83% ÷ 90% kosztów wykonania metodą wykopową. W jednym z przypadków koszty wykonania metodą wykopu otwartego są niższe i stanowią 98% kosztów wykonania metodą przewiertową. Przy analizie prac montażowych, w metodzie bezwykopowej duży udział w kosztach stanowi wykonanie przewiertów i przecisków, co niejednokrotnie może przewyższać koszt wykonania wykopów – zwłaszcza przy dużych średnicach sieci. Aby pod względem ekonomicznym ocenić dany projekt budowy sieci gazowej oraz dobrać odpowiednią metodę wykonania, należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Są to między innymi: rodzaj gruntu występujący na danym obszarze, głębokość występowania wód gruntowych, mnogość infrastruktury podziemnej, nawierzchnia występują ca na trasie sieci oraz średnica rurociągu wiążąca się z ceną wykonania przewiertów. Do każdego projektu należy podchodzić indywidualnie.
Keywords: sieci gazowe; budowa wykopowa i bezwykopowa; koszty budowy