Wpływ zmodyfikowanej powłoki polimocznikowej na chemiczną i mikrobiologiczną jakość wody przeznaczonej do spożycia - Przybecki, Artur; Kruszelnicka, Izabela; Ginter-Kramarczyk, Dobrochna; Motylski, Marcin (INSTAL, 2026)
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących bezpieczeństwa chemicznego i mikrobiologicznego kompozytowej powłoki na bazie polimocznika, przeznaczonej do renowacji przewodów wodociągowych do transportu wody do spożycia. Badania wykonano zgodnie z europejskimi normami PN-EN 12873-1, PN-EN 14395-1 oraz PN-EN 16421. Oceniano migrację metali, związków organicznych i pierwszorzędowych amin aromatycznych,a także właściwości organoleptyczne i mikrobiologiczne wody po kontakcie z powłoką. Nie stwierdzono przekroczeniadopuszczalnych wartości parametrów, a stężenia amin aromatycznych pozostawały poniżej progu oznaczalności 0,001 mg/L. Wyniki potwierdzają, że badany materiał nie wpływa negatywnie na jakość wody i może być bezpiecznie stosowany w technologiach renowacji wewnętrznych powłok rurociągów.
Keywords: powłoka natryskowa; kompozyt polimocznikowy; materiały kontaktowe do wody do picia; migracja substancji; podatność na tworzenie biofilmu; renowacja rurociągów metodami bezwykopowymi