Zastosowanie zbiorników niskociśnieniowych w systemach przeciwpożarowych - Kańtoch, Robert; Gnatowska, Renata; Sosnowski, Marcin (INSTAL, 2026)
W artykule przedstawiono koncepcję systemu redukcji tlenu wspomaganego podciśnieniem, przeznaczonego do ochrony przeciwpożarowej w przestrzeniach zamkniętych. Analizowano różne warianty zaworów – ich średnicę, położenie i sposób otwarcia – w celu oceny wpływu tych parametrów na szybkość obniżania stężenia tlenu. Wyniki badań wskazują, że centralne umieszczenie zaworu DN40 pozwala na bardzo szybkie obniżenie stężenia tlenu, osiągając poziom 15,4% obj. w czasie krótszym niż sekunda od pełnego otwarcia. Uzyskane rezultaty potwierdzają duży potencjał systemu jako metody ograniczania ryzyka pożaru, szczególnie w przypadku mniejszych obiektów zamkniętych, gdzie liczy się szybka reakcja i energooszczędne działanie instalacji. Analizowana koncepcja, określona jako Vacuum Oxygen Reduction System (VORS), wyróżnia się krótkim czasem działania, niskim zużyciem energii oraz możliwością zastosowania w systemach stacjonarnych i mobilnych. Może stanowić interesującą alternatywę dla tradycyjnych systemów inertyzacji gazowej i otwiera perspektywy dalszego rozwoju w praktyce inżynierskiej.
Keywords: redukcja tlenu; podciśnienie; systemy przeciwpożarowe; przestrzenie zamknięte; inertyzacja gazowa