Zastosowanie opoki i pochodnych do usuwania fosforu ze ścieków – przegląd literatury - Zawadzka, Beata; Siwiec, Tomasz; Marzec, Michał (INSTAL, 2023)
W publikacji dokonano charakterystyki metod usuwania związków fosforu ze ścieków komunalnych opracowanych w wybranych ośrodkach badawczych. W części analitycznej pracy opisano metody sorpcji fosforu z zastosowaniem skały węglanowo-krzemionkowej (opoki) i jej pochodnych oraz materiału Rockfos®. Materiał ten został poddany analizie w kilku laboratoriach oraz w kilku oczyszczalniach ścieków, jako złoże służące do eliminacji związków fos foru ze ścieków oczyszczonych odpływających z hybrydowych oczyszczalni hydrofitowych. Jak wynika z przeprowadzonej analizy materiał Rockfos® wykazuje się dużą skutecznością w zatrzymywaniu związków fosforu ze ścieków, przez co powinien znaleźć zastosowanie praktyczne w małych i przydomowych oczyszczalniach ścieków.
Keywords: oczyszczanie ścieków; usuwanie fosforu; skała węglanowo-krzemionkowa (opoka); Rockfos