Wpływ warunków zewnętrznych na rozkład temperatury w ścianie z wbudowanymi przewodami (z elementem aktywowanym termicznie) – analiza wyników pomiarów - Małek, Maria; Koczyk, Halina (INSTAL, 2023)
W artykule przedstawiono wpływ warunków otoczenia na rozkład temperatury w ścianie z wbudowanymi przewodami. W tym celu wykonano pomiary na stanowisku badawczym, betonowej ścianie z przewodami tworzywowymi (z elementem aktywowanym termicznie) wbudowanymi wewnątrz niej w jej osi symetrii. Ściana ta została z obu stron zaizolowana styropianem. Dodatkowo w wyniku zamknięcia jej w zaizolowanej obudowie wykonanej z płyt OSB powstały dwie strefy powietrzne z obu stron ściany. Zabetonowana pętla została podłączona do ultratermostatu, służącego do nastawienia temperatury zasilania w przewodach. W przypadku powietrza jego dostarczenie do stref powietrznych zapewniały zamontowane do obudowy przewody wentylacyjne. Badania składały się z dwóch etapów: stabilizacji temperatury na powierzchni przegrody między warstwą betonu a styropianu oraz reakcji konstrukcji na zmienną temperaturę zewnętrzną podczas dostarczania do jednej ze stref powietrznych świeżego powietrza zewnętrznego. Wszystkie pomiary odbywały się dla nastaw: 16°C, 18°C, 20°C i 22°C. Zauważono, że w celu osiągnięcia wyrównanej temperatury na powierzchni ściany potrzeba 24 godzin od momentu włączenia ultratermostatu. W przypadku dostarczania powietrza zewnętrznego do jednej ze stref powietrznych, przegroda ta jest odporna na wahania temperatury i dopiero po około 6 godzinach następuje zmiana temperatury o 0,1°C dla czujników zlokalizowanych w skrajnych punktach pomiarowych oraz w drugiej strefie powietrznej (bez napływu powietrza).
Keywords: ściana z wbudowanymi przewodami; element aktywowany termicznie; rozkład temperatury; pomiar temperatury; czujniki temperatury Pt100