Wpływ procesu zaawansowanego utleniania H2O2/O3 na poprawę efektywności biologicznego oczyszczania ścieków z myjni samochodowej - Włodyka-Bergier, Agnieszka; Kowalewski, Zbigniew; Mazur, Robert (INSTAL, 2023)
Procesy zaawansowanego utleniania przed procesami biologicznego oczyszczania ścieków stosowane są w celu zwiększenia ilości frakcji biodegradowalnej, łatwo asymilowanej przez mikroorganizmy. W artykule przeanalizowano wpływ procesu H2O2/O3 zastosowanego w sekwencji z procesem biologicznego oczyszczania w bioreaktorach ze złożem ruchomym na zwiększenie efektywności oczyszczania ścieków z myjni samochodowej. W procesie H2O2/O3 zastosowano 3 dawki nadtlenku wodoru (27,5 mg/dm3, 82,5 mg/dm3, 137,5 mg/dm3) i stałą dawkę ozonu wynoszącą 100 mg/dm3. Po procesie utleniania ścieki kierowano do reaktorów w celu przeprowadzenia oczyszczania biologicznego ścieków. Czas pracy bioreaktorów wynosił 24 godziny, a próbki pobierano po 2 h, 6 h i 24 h. W ściekach oznaczano szereg parametrów fizyko-chemicznych, takich jak ChZT, BZT5, azot ogólny i fosfor ogólny, barwa i mętność, odczyn i przewodność elektryczna właściwa. Badania wykazały, że utlenienie ścieków z wykorzystaniem najmniejszej analizowanej dawki H2O2 w analizowanym procesie zaawansowanego utlenienia (27,5 mg H2O2/dm3, 100 mgO3/dm3) przyczyniło się do zwiększenia efektywności usuwania materii organicznej oraz azotu i fosforu ogólnego w procesie biologicznego ich oczyszczania.
Keywords: procesy zaawansowanego utleniania; proces H2O2/O3; oczyszczanie biologiczne; ścieki z myjni samochodowej