Analiza możliwości zagospodarowania do celów energetycznych wody termalnej możliwej do pozyskania na terenie miasta Łodzi - Noga, Bogdan (INSTAL, 2023)
W artykule  przedstawiono  analizę  możliwości  pozyskiwania  wody  termalnej  na  terenie  miasta  Łodzi.  Oszacowano  możliwą  do  pozyskania  jej  temperaturę  i  wydajność  w  zależności  od  głębokości  zalegania  warstwy  wodonośnej.  Następnie  przeanalizowano  możliwości  jej  wykorzystania  do  celów  produkcji  energii  elektrycznej  i  ciepła.  Analizie  poddano  również  możliwości  zasilania  ciepłem  geotermalnym  miejskiej  sieci  ciepłowniczej  zarówno  w  wariancie  elektrociepłowni  jak  i  ciepłowni.  Na  zakończenie  przeanalizowano  możliwość  zasilania  ciepłem  geotermalnym  obiektu  rekreacyjnego  posiadającego  baseny  funkcjonujące  przez  cały  rok.
Keywords: geotermia; instalacja geotermalna; otwór geotermalny; ciepło geotermalne