Ocena zmian poziomu zanieczyszczenia Odry w środkowym jej biegu - Wolska, Małgorzata; Urbańska-Kozłowska, Halina (INSTAL, 2023)
Badania zmian jakości wody Odry prowadzone były w środkowym jej biegu koło Wrocławia w latach 2017-2022. W okresie badań nie stwierdzono istotnych zmian zawartości substancji organicznych zarówno w zakresie ogólnego węgla organicznego, jak też analizowanych mikrozanieczyszczeń. W Odrze stwierdzono zakwit glonów w okresie wiosennym i późnego lata, a liczebność mikroorganizmów rosła w kolejnych latach, wśród których dominowały Okrzemki. Stwierdzona duża zawartość substancji biogennych w wodzie mogła przyczyniać się do rozwoju mikroorganizmów, w tym glonów.
Keywords: Odra; mikrozanieczyszczenia; kwasy perfluorowane; glony