Możliwości zastosowania LCA w technologiach inżynierii środowiska - Bajdur, Wioletta; Włodarczyk-Makuła, Maria (INSTAL, 2023)
Środowiskowa Ocena Cyklu Życia – LCA (Life Cycle Assesement) opisana w normach ISO serii 14000 stanowi jedną z najważniejszych i najbardziej wiarygodnych technik oceny oddziaływania na środowisko technologii i produktów. Obecnie ma ugruntowaną pozycję jako narządzie badawcze w obszarach nauki i praktyki, związanych ze środowiskiem. Wpływ nowych lub istniejących technologii oraz produktów na środowisko jest jednym z kluczowych problemów w państwach członkowskich Unii Europejskiej, w których dążymy do maksymalizacji odzysku materiałowego oraz powtórnego wykorzystania odpadów. Technologicznie i ekonomicznie uzasadnione jest prowadzenie recyklingu odpadów albo wykorzystanie ich jako surowców wtórnych, a także unieszkodliwianie odpadów w miejscu powstawania. Jednym z innowacyjnych rozwiązań jest modyfikacja chemiczna odpadów polimerowych w kierunku uzyskania flokulantów zastosowanych w procesach oczyszczania ścieków przemysłowych. Obecnie prowadzona jest ocena oddziaływania procesów technologicznych i by-produktów na środowisko w ich cyklu życia. Analizy LCA potwierdzają efektywne zastosowanie nowych polimerów, a w perspektywie ich bezpieczną dla środowiska produkcję. Przedstawione przykłady pozwalają na prześledzenie procedury oceny wpływu cyklu życia technologii produkcji i produktów na środowisko.
Keywords: LCA; technologie; by-produkty; środowisko; tworzywa konstrukcyjne