Wymagania stawiane powłokom żywicznym typu CIPP i WHL do zastosowań ciśnieniowych w świetle wytycznych amerykańskich i normy PN EN ISO 11298-4 oraz ich wpływ na zakres obliczeń statyczno-wytrzymałościowych - Parka, Anna; Lisowska, Justyna (INSTAL, 2023)
W artykule omówiono wymagania stawiane powłokom żywicznym typu CIPP i WHL do zastosowań ciśnieniowych w świetle wytycznych amerykańskich (ASTM F1216, ASTM F1743 i ASTM 2019) i normy PN EN ISO 11298-4. Szczególną uwagę zwrócono na przepisy regulujące średnie i minimalne grubości ww. powłok po utwardzeniu. Wyjaśniono przy tym powody, dla których nie można sugerować a priori sztywności obwodowej ww. powłok. Przedstawiono też wątpliwości związane z ustaleniem wartości parametrów wytrzymałościowych powłok dla oddziaływań długotrwałych. Wskazano na celowość zróżnicowania wartości współczynnika redukcyjnego, odzwierciedlającego wpływ zjawiska pełzania na wartości tych parametrów. W artykule poruszono również kwestię zasadności (dla wybranych przypadków) pogrubiania ciśnieniowych powłok renowacyjnych celem uzyskania efektu typowego dla powłok rekonstrukcyjnych.
Keywords: bezwykopowa odnowa; powłoki ciśnieniowe; CIPP; WHL