Możliwości energetycznej poprawy pracy instalacji cyrkulacyjnej ciepłej wody - Fijewski, Michał (INSTAL, 2023)
W artykule przedstawiono analizę danych obrazujących pracę instalacji cyrkulacyjnej ciepłej wody w budynku mieszkalnym wielorodzinnym, a także szczegółowe wytyczne i ocenę ich wpływu na pracę pompy cyrkulacyjnej. Opisano wpływ instalacji cyrkulacji ciepłej wody na wskaźnik energii nieodnawialnej EP oraz koncepcję sterowania programowego w instalacji cyrkulacji c.w. z przeglądem urządzeń do sterowania programowego pracą pompy. W części badawczej przybliżono charakterystykę budynku, w którym przeprowadzone zostały pomiary jego układu przygotowania ciepłej wody. Wyniki badań opracowano oraz zaprezentowano w postaci wykresów w taki sposób, by możliwa była ocena pracy układu przygotowania c.w. oraz oszacowanie możliwości sterowania instalacją cyrkulacyjną. W końcowej części artykułu przedstawione zostały wytyczne do energetycznej poprawy pracy instalacji cyrkulacji ciepłej wody, takie jak wybór urządzenia sterującego, sposób jego wpięcia do układu oraz wytyczne pracy. Przeprowadzono również ocenę energetycznej poprawy pracy instalacji cyrkulacyjnej na podstawie wpływu wprowadzonego sposobu sterowania na wskaźnik EP oraz zużycie i koszty energii elektrycznej.
Keywords: cyrkulacja ciepłej wody; instalacja cyrkulacyjna; pompa cyrkulacyjna; sterowanie programowe